Bloesemremedies, aromatherapie… Koud water sluit naadloos in dit rijtje aan. “Huh, maar dat is toch helemaal niet aangenaam?!” horen we je denken. Dat klopt. En precies daarom werkt het zo therapeutisch: door jouw twijfels te overwinnen voel je je al een stuk beter. Bovendien kom je in het koude water écht tot rust. Alle gedachtes zijn namelijk gefocust op de kou, waardoor de andere stress van je afglijdt. In combinatie met het gevoel van zelfoverwinning is koud water niet alleen een handige therapie, maar ook een verslavende.

Koud water therapie is niet zonder risico

Er zitten dus grote voordelen aan koud water therapie. Maar zoals je misschien al had geraden, ook nadelen. Koud water zwemmen is namelijk niet zonder risico. Jouw lichaam geeft eerst een schrikreactie, waarbij je hartslag en ademhaling omhoog schieten. Bovendien kun je door de kou flinke krampen krijgen. Reden genoeg om deze therapie nooit in je eentje te doen. Veel mensen vragen zich dan ook af: hoe lang kun je in koud water zwemmen voor het gevaarlijk wordt?

Helaas is er niet één antwoord op de vraag hoe lang je in koud water kunt zwemmen. Je zult bijvoorbeeld merken dat je hier de eerste paar keer veel meer moeite mee hebt. Dat komt doordat jouw lichaam – en gedachten – nog blokkeren door het koude water. Je moet eerst leren om de controle weer terug te krijgen. Dat zou na een paar sessies moeten lukken. Vanaf dan kun je gaan werken aan jouw uithoudingsvermogen. Zowel mentaal als fysiek. Hoe lang houd jij het in het koude water vol? Probeer dit telkens een halve minuut langer. Te grote sprongen vooruit zijn namelijk gevaarlijk. Je verliest dan de signalen van jouw lichaam uit het oog. En juist die beschermen je.

Langer in koud water zwemmen met deze tips

Begin sowieso met een koude douche om te wennen aan deze soort therapie. Voel je je klaar voor het echte werk? Ga dan goed voorbereid naar het meertje.

  • Zorg dat je goed verwarmt aankomt, bijvoorbeeld door een stuk te wandelen of fietsen naar het meertje.
  • En neem warme sokken mee voor na afloop.
  • Neem een thermoskan koffie of thee mee voor na afloop

Duik in het begin niet langer dan 1 minuut in het water. Je moet echt wennen aan de grote overgang in temperatuur. En let er op dat jouw hoofd boven water blijft. Zet in elk geval een wollen muts op. Als jouw hoofd afkoelt, heb je namelijk echt een probleem. Dat wil je dus voorkomen. Verder is het gewoon luisteren naar je eigen lichaam. Klim je het water uit en ben je na uren nog steeds niet lekker warm? Dan heb je dus te lang gezwommen. Neem in dat geval een stapje terug. Dat voelt als een tegenslag, maar is eigenlijk vooruitgang. Je hebt immers je eigen grens ontdekt en kunt nu veilig verder gaan met deze therapie.